Hvor starte?

Diskuter sparetips, budsjett, forbruk, og alt annet pengerelatert som ikke passer i noen av de andre kategoriene.
Svar
Gneta
Innlegg: 1
Registrert: 2019-09-12 08:43

Hvor starte?

Legg inn av Gneta » 2019-09-12 09:46

Hei, jeg er en jente i 30-årene, med en lengre økonomisk utdannelse ( universitetet fant stadig på nye interessante temaer, som kunne bli nyttig 🙈 så det ble 8 år....) Dessverre ble jeg skadet rett etter jeg begynte i jobb, noe som har resultert i at de interessante temaene aldri har kommet til sin rett :roll:

Til tross for at jeg ikke får være yrkesaktiv lenger har jeg 2 eneboliger og en utleieleilighet. Jeg har god tid til å passe på økonomien ;)

Nå 10 år etter jeg ble skadet, begynner ting å stabilisere seg, og jeg kunne tenkt meg å prøve å "tenke" igjen, MEN investering i fond og aksjer var ikke min greie. Fokuset i utdannelsen var alltid på alle andre temaer :?

Jeg startet med laaaangtidsfondsparing som 14 åring, men når det ble avsluttet etter 15 år, med god avkastning hadde jeg ikke kapasitet til å finne noe nytt.

Nå ble det mye unødvendig skriverier her, men det jeg egentlig lurer på er om noen har gode tips til bøker, nettsteder e.l. hvor jeg kan lese meg opp, og kanskje fond og aksjer kan bli min nye hobby??

Jeg må vel også innrømme at jeg har prøvd flere ganger å lese meg opp, men jeg klarer rett og slett ikke å fange opp essensen i faget nok til at interessen min blir så stor at jeg lærer meg opplegget...

Økonomisk sans
Innlegg: 3
Registrert: 2019-08-19 13:42
Kontakt:

Re: Hvor starte?

Legg inn av Økonomisk sans » 2019-09-12 22:43

Hei!

Kjekt at du havnet inn på forumet her :)

Når jeg var helt ny i gamet leste jeg "Aksjeboken" av Michael Anderson, den går relativt grundig til verks.
Ellers tenker jeg at den beste måten å lære seg aksjer på er å prøve litt i det små, med penger du har råd til å tape. Alt blir plutselig mye mer interessant når det er egne penger som er satt i sving ;) Jeg ville kanskje startet med noen av de større selskapene på børsen, så kan du etterhvert følge med og lese deg opp på nyheter og hendelser for å få forståelse for hva som påvirker kursen.

Ellers har du jo fond, som er den mer passive (og kjedelige) aksjesparingen som gjerne krever langt mindre oppfølging.
Ta gjerne en kikk på min blogg om sparing, investering og privatøkonomi: http://www.xn--konomisksans-ujb.no/

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 40
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Hvor starte?

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-13 08:50

Veldig hyggelig å se litt aktivitet her på forumet! :D
Hva er det ved aksjer/fond som appelerer til deg? Er det den dopamin-fremkalte lykkefølelsen ved trading av aksjer (Gordon Gekko style) som er motivasjonen, eller er det den trygge følelsen av langsiktig avkastning (Warren Buffet kjøp-og-hold-for-alltid stratergi) som er målet?
Selv elsker jeg følelsen ved å trade aksjer, men dessverre suger jeg slik i det gamet at jeg har lagt ned tradingforbud for meg selv. Som et kompromiss får jeg lov å investere i utbytteaskjer som utbetaler kvartalsvis og månedlig utbytte, slik at jeg kan få litt av samme lykkefølelsen når jeg reinvesterer utbyttet i nye spennende aksjer hver måned. I tillegg er jo indeksfond og REIT's gode å ha i bunn for å sikre en brukbar totalavkastning på formuen.
Boka The intelligent investor av Benjamin Graham er en kjær bok for mange når det kommer til overordnet investeringsfilosofi. Ønsker du bøker om teknisk analyse og trading er det sikkert andre her inne som har mange gode tips :)

https://www.youtube.com/channel/UCbta0n ... 0obO7HzG9A og https://www.youtube.com/user/ppcian er to youtube-personligheter som er litt gøy å følge hvis en er interessert i utbytteaksjer.

Svar