Livet til en utbytteinvestor

Her kan du lage deg en egen tråd hvor du skriver dine memoarer og poster din økonomiske fram- eller tilbakegang. Du kan også lenke til din egen blogg om du ønsker. Hver person lager sin egen tråd og holder på den. Det er lov å svare og gi tilbakemeldinger i andre sine tråder.
Svar
Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Livet til en utbytteinvestor

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-06 12:16

Akk ja, nok en gang har fristelsen blitt for stor og kontantbeholdningen har sunket på min aksjekonto. Denne gangen var det ABBV (AbbVie) som ble uimotståelig etter at aksjekursen gikk ned til 65,23 USD og starting yield steg til hele 6,56 %. Selskapet har imponerende 46 år med økende utbytte bak seg, noe jeg håper fortsetter i årene som kommer.
Hvorfor går du for utbytteaksjer og ikke bare indeksfond, spør mange. Dette er et godt og betimelig spørsmål, siden indeksfond tilsynelatende gir langt høyere avkastning fra dag en (mellom 7% og 11% alt ut i fra hvilken indeks en følger). Det er ikke lett å gi et godt svar på dette, bortsett fra at månedlig og kvartalsvis kontantstrøm inn på kontoen gir en psykologisk tilfredsstillende effekt. Ett annet moment er at jeg investerer i selskaper med lang historikk for å øke utbyttet hvert år (dividend aristocrats). Dersom selskapene fortsetter å øke utbyttene 4-6% hvert eneste år fremover vil faktoren (utbytte/investeringskostnad) etter hver øke og nærme seg årlig avkastning for indeksfond. Og kanskje i noen tilfeller overgå denne?
En annen fordel er at jeg slipper å gjøre innhugg i pengemaskinen den dagen jeg skal begynne å betale regningene mine med kontantstrøm fra utbytteselskaper. Jeg kan simpelthen bare overføre kontantene fra aksjekontoen (minus skatt...FML) og betale det jeg ønsker uten å selge noe.

I denne tråden kommer jeg til å følge opp med alle smarte (og mindre smarte) investeringer jeg gjør etter hvert som livet skrider forbi. Takk for denne gang.
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-11 11:27, redigert 1 gang totalt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Livet til en utbytteinvestor - verktøybegjær

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-08 11:01

Nok en dag, nok en ny økonomisk smell! I min relativt rimelige rekkehusleilighet har jeg en kjellerstue som tidligere har vært benyttet til oppbevaring av oppussingsmaterialer og annet rot. Nå er det bestemt at denne skal brukes til sitt egentlige formål, nemlig som kjellerstue. Da jeg flyttet inn var gulvet dekket av et billig vegg-til-vegg teppe som var svært amatørmessig lagt. Da jeg løftet på dette fant jeg et nokså greit furugulv (dog litt slått av jordfukt) som trenger litt kjærlighet. Det er her en av mine store økonomiske svakheter i livet slår inn. Selvsagt måtte jeg ha ett nytt elektrisk apparat til å pusse ned dette gulvet, både så det skulle bli mer plant igjen og fordi jeg ønsker å olje dette i en litt mørkere farge. Som en harehund på los setter jeg i gang med å finne ut hvilken type elektrisk apparat som egner seg best til denne jobben og deretter hvilket merke/modell som har kommet best ut i test (dog innenfor hobbysegmentet). Valget faller på en Makita (https://www.makita.no/product/9911.html) båndsliper som vistnok skal egne seg svært godt til denne jobben. Selvsagt sjekker jeg først om denne finnes brukt på finn.no (jeg har da litt fornuft i økonomiknollen) men siden den ikke finnes der drar jeg ut og kjøper den til svindyre 1790 NOK. Smell!*

Hvordan skal jeg greie å snu denne destruktive økonomiske atferden? Dersom jeg hadde satt pengene i et indeksfond (og en er optimistisk og antar en årlig avkastning på 11 %) ville framtidige meg hatt 13 001 NOK mer på kontoen om 20 år. Jeg har altså frarøvet framtidige meg et relativt betydelig beløp ved å gjøre nok et impulskjøp av verktøy. Så i dag når jeg pusser gulv skal jeg skjemmes!

(* det kan hende at verdien på boligen øker mer enn kostnaden ved å renovere gulvet, så kanskje dette bare er en liten smell)

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Livet til en utbytteinvestor - Investeringer i eiendom

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-12 10:51

Av og til hender det at jeg investerer et par tusenlapper i selskaper og indeksfond som jeg ønsker å følge nøyere med på i påvente av et fall/krakk. På denne måten ser jeg de daglig på forsiden på aksjekontoen og lærer mer om selskapet/indeksfondet. Sist fredag kjøpte jeg to andeler i Vanguard Real Estate ETF (ETF er et fond som er notert på børsen og handles som en aksje). Dette fondet fungerer som et indeksfond for REIT's (Real Estate Investment Trust) i USA og utbetaler kvartalsvise utbytter. Kjøper en på dagens kurs gir VNQ totalt et årlig utbytte på 3,64 %. Planen er kjøpe mer under neste finanskrise hvis ETF'en går til bunns sammen med markedet.
VNQ.JPG
VNQ.JPG (80.6 kiB) Vist 773 ganger
VNQ return.JPG
VNQ return.JPG (43 kiB) Vist 773 ganger
Jeg ser ikke på REIT's som en bedre langsiktig investering enn for eksempel global indeksfond eller S&P 500 indeksfond, men jeg liker å ha en fot innenfor eiendomsmarkedet uten alt stresset som følger med å være landlord. Jeg har også andeler i EPR Properties og Realty Income Corporation, men disse kan vi snakke om en annen gang.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Alltid betal deg selv først!

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-19 10:12

En god regel er at du alltid betaler deg selv først når det kommer penger inn på konto fra arbeidsgiver eller fra andre inntektskilder. Med dette mener jeg at du prioriterer et stort trekk fra bankkontoen som settes over på aksjekontoen din så raskt som mulig hver måned, før du betaler andre mindre vesentlige utgifter eller sløser pengene vekk på unyttige ting.
Denne måneden satte jeg 43 % av netto lønn rett inn på aksjekontoen. Dette er en del av stratergien for å nå FI (eller FIRE) innen jeg fyller 45 år. Vanligvis ville jeg fordelt beløpet mellom indeksfond og utbytteaksjer, men siden aksjemarkedet mest sannsynlig er i slutten av en lang oppgangsperiode blir månedens beløp stående i en kontantbeholdning øremerket neste salg/krakk!
Nå er det nok mange der ute som tenker at De aldri kunne greid å spare 40 % av sin netto lønn hver måned. Dette er fullt oppnåelig, det krever bare litt trening av sparemusklene!

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - NOBL

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-21 07:22

I går ble nok en ETF kjøpt, også denne i mindre kvanta slik at jeg kan holde øye med den og se hvordan den beveger seg i den kommende tiden frem mot tidenes Black Friday salg. Akk ja, dette begynner å bli en dyr hobby!!! :D
Denne gangen var det NOBL fra ProShares som fanget interessen min. Dette er en ETF som følger S&P 500 Dividend Aristocrats Index, altså et utvalg utbytteaksjer på S&P 500 som har utbetalt økende utbytte 25 år på rad. Som seg hør og bør betaler denne ETF'en kvartalsvis utbytte, 2,51 % årlig Yield on Cost på dagens kurs. Her får jeg også eksponering mot 57 ulike utbytteselskaper hvorav de største er tatt med i oversikten under:

NOBL.JPG
NOBL.JPG (82.08 kiB) Vist 727 ganger

Ser en på total retur for 5 år er denne på 65,3 %, altså en gjennomsnittelig verdiøkning på litt over 13 % i året. Ikke så verst, men ikke mye bedre enn S&P 500 total return heller.

NOBL Total Return.JPG
NOBL Total Return.JPG (56.7 kiB) Vist 727 ganger

Så får en bare fortsette å følge med og se om dette er noe å satse på når det blir salg og kontant-stæsjet skal fordeles ut i ulike plasseringer.
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-11 11:31, redigert 2 ganger totalt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Pengene brenner i lomma

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-26 09:55

Har dere noen gang følt at pengene brenner i lomma og hele kroppen ivrer etter å kjøpe noe? Slik hadde jeg det fredags kveld. En av mine utbyttefavoritter, 3M, falt til 155,96 USD. Siste denne aksjen gikk var priset så lavt var fabruar 2016. Dette vil si en yield on cost på hele 3,7 %. Ikke verst for en aksje som har utbetalt stigende utbytte i hele 60 år. Den eneste grunnen til at jeg greide å bero med aksjekjøp er at jeg mistenker at denne vil synke ytterligere i en kommende resesjon. 3M produserer jo teip, vindisolerende lag i tøy, tilbehør til malejobben og mye mer som ikke er livsnødvendig når forbrukerne i samfunnet går inn i en kollektiv sparemodus (slik som i 2008/2009).

3M chart.JPG
3M, aksjekurs
3M chart.JPG (39.44 kiB) Vist 666 ganger
Under siste resesjon falt aksjen fra 95 USD til 45 USD, altså et fall på over 50 %. Dersom dette skjer igjen (det er lov å drømme) kan en oppnå en yield on cost på rundt 5,1-5,3 %. Da har jeg tatt utgangspunkt i en topp på 219 USD som aksjen var priset til per april 2019. Dette er et tilbud jeg mer enn gjerne venter på, så da får pengene brenne i lomma enda en stund.

3M fall.JPG
3M fall.JPG (61.93 kiB) Vist 666 ganger

Som en kuriositet kan det nevnes at jeg leter etter et brukt skrivebord til kontoret, eller idé-cave'en som jeg liker å omtale den som. Jeg er svak for eldre teakmøbler, slik som min bestemor hadde da jeg var ung. Jeg hadde funnet et litt eldre, litt slitt skrivebord i teak som de skulle ha 500 kr for. Jeg avtalte å hente dette og lånte meg tilhenger for anledningen. En halvtime før jeg skulle hente dette fikk jeg beskjed om at han plutselig skulle ha 2000 for dette skrivebordet nå (mulig interessen hadde vært overveldende og han hadde fått flere bud). Jeg ønsket han sarkastisk lykke til med handelen og fikk nok en gratis lærepenge av livet vedrørende tilbud og etterspørsel.
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-11 10:51, redigert 2 ganger totalt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Oppsummering av passiv inntekt august 2019

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-28 09:36

Inspirert av skallmann tenkte jeg å begynne med en oppsummering i slutten av hver måned. Siden mitt mål er å leve av passiv inntekt (på lang sikt) vil jeg fokusere på det som kommer inn på konto av penger utenom min vanlige lønn. Dette er penger som selvsagt blir reinvestert i indeksfond, REIT's og utbytteaskjer. Motivasjonen til å vise dette (selv om det er tabubelagt å snakke om penger i Norge) er som følger:
  • Få en oversikt over min totale passive inntekt og optimalisere denne
  • Vise andre at det er mulig å generere passiv inntekt fra websider uten å være influenser/toppblogger
Oppsummert har jeg fått inn følgende passive inntekter i august:

Inntekt fra aksjeutbytte/REIT's = 868,68 NOK
Inntekt fra affiliate konto nr. 1 = 1617,9 NOK
Inntekt fra affiliate konto nr. 2 = 217,3 NOK
Inntekt fra affiliate konto nr. 3 = 373,2 NOK

Totalt = 3077,1 NOK

Som en fotnote kan det nevnes at siden som genererer inntekter gjennom affiliate konto nr. 2 er sesongbasert og i stor grad avhengig av at det publiseres innhold der jevnlig. Dette har jeg ikke gjort siden desember 2018, så inntektene derfra er veldig passive (og lave) for øyeblikket. Mulig jeg skal øke aktiviteten der i løpet av høsten hvis jeg føler det.
Utbytteaksjene og REIT's som utbetalte utbytte denne måneden var som følger: SDIV 322,53 NOK, EPR 91,49 NOK, O 47,08 NOK, PG 107,84 NOK, ABBV 299,74 NOK.
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-04 13:15, redigert 2 ganger totalt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Posisjonering for 2019/2020

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-08-29 09:10

Nå har forholdet mellom 2 års statsrente og 10 års statsrente i USA vært invertert 2 dager på rad. Altså er renten på kortsiktige statsobligasjoner høyere enn renten på langsiktige obligasjoner. Og hva så? 95 % av dere vil trekke på skuldrene og anse dette som totalt irrelevant. 3 % kjenner til fenomenet med invertert rentekurve og vet at dette statistisk sett varsler en kommende resesjon og vegrer seg derfor for å ha noe med aksjer å gjøre i denne perioden. MEN 2 % av dere (bøyer meg i støvet) gleder seg til neste resesjon og har allerede begynnt å spare opp en relativt stor kontantbeholdning. Warren Buffett er en av disse (selv om han mest sannsynlig ikke leser norsk) og sitter på et pengeberg i Berkshire Hathaway, klar til å kjøpe når aksjer/selskaper blir sepebillig.

Selv er jeg også godt i gang med kontanthordingen (som vist under i bløtkakediagrammet). Kommer det en ny topp før neste resesjon hvor jeg kommer til å gå glipp av en liten oppgang? Mest sannsynlig! Men dersom en antar at neste resesjon bringer oss godt under dagens nivå på hovedindeksen så er dette et lite offer for å ha krigskassa full av cash. For det er en krig om pengene der ute (la det ikke være tvil om dette), de rike kjøper når mannen i gata dumper aksjer nær bunnen av neste krakk. På den måte flyter pengene slik de alltid gjør i samfunnet, fra de fattige og mellomklassen og opp til de rike. Nullsumspill er fasinerende greier!

Invertert rentekurve 10yr-2yr.JPG
Invertert rentekurve 10yr-2yr.JPG (90.03 kiB) Vist 567 ganger
Portefølje august 2019.JPG
Portefølje august 2019.JPG (23.87 kiB) Vist 567 ganger
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-11 10:51, redigert 4 ganger totalt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Men hva kommer etter FI?

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-02 10:20

Ofte glemmer en litt hva som er i andre enden av løpet mot FI. En er så fokusert på å gjøre de riktige valgene, og å spare mest mulig, at en glemmer å tenke på hvordan hverdagen vil se ut når en først har oppnådd økonomisk frihet. I helga drodlet jeg litt over det og vindusshoppet litt på finn.no (som jeg ofte gjør i steden for faktisk shopping som involverer bruk av penger). Finn.no er smart og kjenner meg om mulig bedre enn jeg selv gjør. I alle fall så dukket drømme-FI bilen opp på forsidefeeden. Nemlig denne:

263_29060441.jpg
263_29060441.jpg (243.8 kiB) Vist 534 ganger

Selvsagt er min drømmeutgave noe modifisert med kajakkholdere på taket, en seng bak i bagasjerommet samt sykkelholder og litt vanntanker/minikjøkken. Alt som trengs for korte ukesturer på smale skogsstier og camping hvor det måtte passe seg. Akk, det er godt å drømme av og til. Hva er deres FI-drømmer?
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-11 10:52, redigert 2 ganger totalt.

Brukeravatar
skallmann
Innlegg: 46
Registrert: 2019-06-10 02:37

Re: Livet til en utbytteinvestor

Legg inn av skallmann » 2019-09-02 20:12

Nydelig bil! Liker prioriteringene. Jeg skal ha meg en tilhengerhytte/campingvogn og bo litt der jeg måtte ønske. Greia skal helst være litt i hyttestil og ikke som en campingvogn som er lagd for å flyttes hver dag eller hver uke. Den må gjerne stå et sted hvor jeg kan begynne dagen med å hoppe i vannet og ta et bad. Så skal jeg leve livet med å være fysisk aktiv og gå lange turer på fjellet, helt til det blir så dårlig vær at jeg kryper inn i luksusskallet mitt og leser bøker til været er godt igjen.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-04 13:28

Flyttbar tilhengerhytte høres rimelig nice ut skallmann :D Har også vært inne på tanken, men et prosjekt med 4x4 minibobil er nok mer overkommelig de første årene. En av podcastene jeg følger hadde en idé om at det var motiverende å opprette egne aksjekontoer for ulike formål. I nordnet er det helt gratis å opprette flere kontoer. Lurer derfor på å lage en Zero konto for drift og vedlikehold av FI bil og en egen for reiser. Så kan en følge 4% regelen for indeksfond eller bruke aksjeutbyttet, innenfor hver konto, til det spesifikke formålet.
Hva tenker dere om denne tilnærmingen? Kan det oppleves mer motiverende å spare til spesifikke delmål, slik at en greier å øke den totale spare-raten?

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - DIY

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-06 08:40

Av og til er det gøy å modde noe, bare fordi en kan! :D Jeg er en stor fan av å bruke pallekarmer som plantekasser, både fordi de er gratis (med riktig bekjentskap) og fordi en kan stable de i høyden dersom en trenger mer jorddybde til enkelte grønnsaker/poteter. Jeg ser mange som stabler plantekasser tett i tett på en lang rekke for å få mer plass til dyrkingen. Selv synes jeg dette ser litt rotete ut. I går begynte jeg jobben med å modifisere 2 stykk pallekarmer til en lang. På den måten får jeg et sammenhengende plantebed på 2,4 meter (som forhåpentligvis blir mer estetisk tiltrekkende enn to kasser ved siden av hverandre).

69856097_425602971400589_64.jpg
69856097_425602971400589_64.jpg (238.41 kiB) Vist 480 ganger

Først boret jeg ut "poppnaglene" som holder hengslene sammen slik at kortsiden på ene pallekarmen kunne tas bort. Så er planen å gjøre det samme på andre pallelkarmen, men borre pa andre siden av hengslene. Dessverre gikk drillen tom for strøm før siste hengslene ble boret ut, men da var det også blitt rimelig mørkt ute. Fortsettelse følger en annen dag.

69661795_475432816338931_40.jpg
69661795_475432816338931_40.jpg (246.76 kiB) Vist 480 ganger
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-11 10:52, redigert 1 gang totalt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Brukt er best!

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-09 09:45

Sist uke gikk jeg på en ny finn.no smell! Også denne i forbindelse med "utstyr" til kjellerstua som er under oppussing. Til de av dere der ute som følger denne tråden må det opplyses om at jeg er over middelse interessert i audio og HiFi. Jeg har over lengere tid planlagt et surround-oppsett med Klipsch SP-1 i front, Denon AVR 3808 receiver, Peerless XLS subwoofer og andre komponenter jeg har kjøpt brukt opp gjennom årene. Sist uke kom det en annonse for en pent brukt Klipsch SC-1 centerhøyttaler som jeg har letet etter i lang tid. Ved hjelp av enkel "jente-matte" kunne jeg konstantere at jeg tjente/sparte 67,33 % av nypris på å kjøpe denne brukt (som en fotnote må det sies at denne har gått ut av sortimentet for mange år siden). Dette med reduserte priser gjelder stort sett det meste av stereo og surroundutstyr som selges på annenhåndsmarkedet. Så moralen i historien må vel være at en ser om en kan kjøpet det brukt dersom det er noen elektronikk en har veldig lyst på :ugeek:

Klipsch sc-1.jpg
Klipsch sc-1.jpg (34.46 kiB) Vist 430 ganger
Klipsch SP-1.jpg
Klipsch SP-1.jpg (60.62 kiB) Vist 429 ganger

Men er slike kjøp forenelig med raskeste veien til FI? Nei! Jeg må skjerpe meg!

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Bare én investering denne måneden

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-11 11:14

Siden jeg er godt i gang med sparing til krigskassa (sparemål: 150K) har jeg bare tillatt meg selv én enkelt investering denne måneden. Og det ble selvsagt nok en andel i fondet Landkreditt Utbytte A. Fondet selges av Landkredittbank, Nordnet og kanskje noen andre nettmeglere. Hva er bra med dette fondet og hvordan passer det inn i min utbyttestratergi? Fondet har som mål å investere i utbyttebetalende norske aksjer og egenkapitalbevis. Per dags dato er fondet eksponert mot 29 stykk aksjer/egenkapitalbevis. Dette er en god diversifisering for meg som i hovedsak ellers kun plukker utbytteaksjer fra USA. På denne måten får jeg eksponering mot de norske utbytteaksjene, men med mindre volatilitet enn om jeg selv skulle valgt 5-6 aksjer å investere i. for la oss være ærlig, jeg har liten tålmodighet til å følge nøye med på aksjer som kun betaler utbytte én gang i året, slik mange av de norske selskapene gjør :roll:

Landkreditt Utbytte A har en 5-år annualisert avkastning på 11,7 %, noe som ikke er altfor dårlig til å være et utbyttefond. Det negative med fondet er en løpende forvaltningsavgift på 1,5 % i året. Det som blir spennende å se er hvordan fondet reagerer på neste resesjon i aksjemarkedet. Statistisk sett greier utbytteaksjer seg bedre gjennom krakk og resesjoner enn andre aksjer og stiger raskre tilbake til før-krakk-verdien.

Landkreditt utbytte A.JPG
Landkreditt utbytte A.JPG (79.03 kiB) Vist 399 ganger

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Det kommer alltid noe godt ut av å besøke Doktor-E!

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-13 09:16

Et av ukas høydepunkt er alltid filmkveld med Doktor-E. Denne gangen var det John Wick som ble snurret på kinografen (fantastisk film for de som liker litt gladvold i neo-noir sjangeren). Men det var egentlig ikke filmen som var poenget med denne posten. Etter filmen ville doktoren vise meg et litt kult konsept for bruk av AI i framtidig byutvikling (https://www.youtube.com/watch?v=vkq-nTvGi5I). Veldig kult konsept (bortsett fra at hele min bransje mest sannsynlig blir automatisert og erstattet av AI innen 20 år), men det som fanget min interesse var statistikken 1:53 ut i videoen. Her snakkes det om befolkningsvekst frem mot år 2050, og at flesteparten av disse vil være sentralisert i byer. Urbanisering går altså ikke av moten med det første om en skal tro ekspertene.

Hva var det så min litt forskrudde økonomihjerne fikk ut av dette? Jo, jeg husket et råd Tony en gang gav til unge AJ: "Buy land, AJ, 'cause God ain't making any more of it" - Tony Soprano. Selv får jeg jo ikke lov å handle mer denne måneden siden jeg fyller opp krigskassa, men min unge lovende, "poden", er en mer fornuftig investor enn meg og investerer alltid hver måned uavhengig av fluktasjoner i markedet. Han var skjønt enig i at han burde ha litt REIT's i porteføljen, så nå driver vi å sjekker ut hvilke selskaper som har største delen av eiendomsporteføljen i urbaniserte områder som er attraktiv for framtidig fortettning. Fortsettelse følger når poden har valgt selskap for denne månedens investering.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Renteheving

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-19 10:28

I dag kom fasiten! Norges Bank hever styringsrenten til 1,50%. Hvorfor er så dette godt nytt for alle oss som er utbytteinvestorer i amerikanske aksjer og ETF'er? Jo, når renten øker vil vanligvis den norske kronen også styrke seg mot dollar. Så lenge en er i akkumuleringsfasen vil de amerikanske utbytteaksjene og ETF'ene bli relativt billigere å kjøpe når en handler for norske kroner (vekslet til USD).

Hva er så negativt med en renteøkning bortsett fra at boliglånet blir dyrere å betjene? Det største negative utslaget er i forhold til norske eksportbedrifter hvis varer blir dyrere å kjøpe fra utlandet. Dette kan føre til redusert eksport for blant annet laksenæringen, aluminium og andre norske råvarer. Som igjen kan føre til at aksjekursen for selskapene (og kanskje norske indeksfond) vil gå noe ned.
Noen som vet hvordan oljeeksporten påvirkes av økt rente? Har ikke satt meg inn i om denne alltid selges i USD, eller om det er en veksel fra NOK til USD involvert.
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-23 11:24, redigert 1 gang totalt.

Brukeravatar
skallmann
Innlegg: 46
Registrert: 2019-06-10 02:37

Re: Livet til en utbytteinvestor

Legg inn av skallmann » 2019-09-20 01:43

Rentejusteringer er spennende saker! :-) Jeg tror ikke den norske styringsrenta skal lenger opp enn dette de nærmeste 10 årene. Hvordan investerer jeg best basert på denne antakelsen?

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-20 07:33

skallmann skrev:
2019-09-20 01:43
Jeg tror ikke den norske styringsrenta skal lenger opp enn dette de nærmeste 10 årene. Hvordan investerer jeg best basert på denne antakelsen?
Veldig godt spørsmål skallmann! Vil si at høyrentekonto og statsobligasjoner er utelukket hvis en vil se en god avkastning over en tiårsperiode. Dersom en skal tro på Michael Burry sine siste bekymringer, vil indeksfond rammes ekstra hard ved neste resesjon. Mulig vi vil se et totalt fall på 40-60 % på hovedindeksen? Men historiske data viser jo at indeksen alltid vil ha en positiv stigningsgradient på lang sikt så lenge myndighetene greier å opprettholde inflasjonen (eller den skjulte innbyggerskatten som jeg liker å kalle den) på 2-3 %.

Har i det siste bitt meg merke i at Warren Buffett har spart opp 122 milliarder USD i krigskassa i påvente av neste resesjon. Dette tilsvarer 11,93 % av totalverdien for Berkshire Hathaway (BRK.A og BRK.B). Kan det være lurt å gjøre det samme som han? Og kanskje investere noen kroner i BRK.B når aksjen nærmer seg bunnen etter neste store fall? Grafen under viser aksjekursen for BRK.B under finanskrisen, og selv om selskapet også da hadde stor kontantbeholdning var det et markant fall i aksjeprisen vårparten 2009.

Hva tenker du skallmann? Noen konkrete planer/kjøp/krigskasse-sparing fremover?

BRK.B.JPG
BRK.B.JPG (42.23 kiB) Vist 272 ganger

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Oppsummering av passiv inntekt september 2019

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-10-01 09:35

Oppsummert har jeg fått inn følgende passive inntekter i august:

Inntekt fra aksjeutbytte/REIT's = 717,50 NOK
Inntekt fra affiliate konto nr. 1 = 1551,06 NOK
Inntekt fra affiliate konto nr. 2 = 211,96 NOK
Inntekt fra affiliate konto nr. 3 = 0,00 NOK

Totalt = 2480,52 NOK

Passiv inntekt september 19.JPG
Passiv inntekt september 19.JPG (25.73 kiB) Vist 169 ganger

Det har vært en liten nedgang i affiliateinntekter denne måneden. Mål for neste måned er å jobbe litt med nettsidene som genererer disse, slik at passiv inntekt kommer opp over 3000 kr igjen.
Nå har jeg ca. 2 måneder igjen med sparing før jeg når sparemålet som er 150k kontantbeholdning på aksjekontoen. Etter at dette målet er oppnådd vil jeg begynne å øke beholdningen av utbytteaksjer slik at passiv inntekt fra aksjeutbytte/REIT's øker jevnt og trutt.

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 61
Registrert: 2019-06-17 11:57

Re: Livet til en utbytteinvestor - Fondsfinans utbytte

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-10-11 07:10

Fondsfinans Kapitalforvaltning v/Harald Berge har startet et nytt utbyttefond ved navn Fondsfinans Utbytte. Dette fondet kommer primær til å investere i kvalitetsselskaper med god utbyttekapasitet. Fondet består per dags dato av 31 stykk aksjer og egenkapitalbevis (bankaksjer). Aksjer i porteføljen har samlet en en P/E på 12,62, noe som virker forlokkende i dagens smått urolige aksjemarked.
Siden fondet er nytt er det ingen historikk for fondets prestasjoner i forhold til referanseindekser. Fondsfinans utbytte har en noe lavere forvaltningsavgift enn Landkreditt utbytte (1,2 % mot 1,5 % hos Landkreditt utbytte). Denne måneden kjøpte jeg derfor en liten post i dette fondet siden det blir veldig spennende å se om det f.eks kan prestere like bra som fondet Landkreditt utbytte. Resten av månedens sparing (40 % av lønn) blir allokert i Stash of Cash (mitt navn på kontantbeholdningen på aksjekontoen) ;)


Mer om Fondsfinans utbytte her: https://www.youtube.com/watch?v=seaxeFFwDkQ

Forndsfinans utbytte.JPG
Forndsfinans utbytte.JPG (58.26 kiB) Vist 95 ganger

Svar