....

Diskuter sparetips, budsjett, forbruk, og alt annet pengerelatert som ikke passer i noen av de andre kategoriene.
Svar
Gneta
Innlegg: 1
Registrert: 2019-09-12 08:43

....

Legg inn av Gneta » 2019-09-12 09:46

.......
Sist redigert av Gneta den 2019-09-18 09:13, redigert 2 ganger totalt.

Økonomisk sans
Innlegg: 3
Registrert: 2019-08-19 13:42
Kontakt:

Re: Hvor starte?

Legg inn av Økonomisk sans » 2019-09-12 22:43

Hei!

Kjekt at du havnet inn på forumet her :)

Når jeg var helt ny i gamet leste jeg "Aksjeboken" av Michael Anderson, den går relativt grundig til verks.
Ellers tenker jeg at den beste måten å lære seg aksjer på er å prøve litt i det små, med penger du har råd til å tape. Alt blir plutselig mye mer interessant når det er egne penger som er satt i sving ;) Jeg ville kanskje startet med noen av de større selskapene på børsen, så kan du etterhvert følge med og lese deg opp på nyheter og hendelser for å få forståelse for hva som påvirker kursen.

Ellers har du jo fond, som er den mer passive (og kjedelige) aksjesparingen som gjerne krever langt mindre oppfølging.
Ta gjerne en kikk på min blogg om sparing, investering og privatøkonomi: http://www.xn--konomisksans-ujb.no/

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 166
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Hvor starte?

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-13 08:50

Veldig hyggelig å se litt aktivitet her på forumet! :D
Hva er det ved aksjer/fond som appelerer til deg? Er det den dopamin-fremkalte lykkefølelsen ved trading av aksjer (Gordon Gekko style) som er motivasjonen, eller er det den trygge følelsen av langsiktig avkastning (Warren Buffet kjøp-og-hold-for-alltid stratergi) som er målet?
Selv elsker jeg følelsen ved å trade aksjer, men dessverre suger jeg slik i det gamet at jeg har lagt ned tradingforbud for meg selv. Som et kompromiss får jeg lov å investere i utbytteaskjer som utbetaler kvartalsvis og månedlig utbytte, slik at jeg kan få litt av samme lykkefølelsen når jeg reinvesterer utbyttet i nye spennende aksjer hver måned. I tillegg er jo indeksfond og REIT's gode å ha i bunn for å sikre en brukbar totalavkastning på formuen.
Boka The intelligent investor av Benjamin Graham er en kjær bok for mange når det kommer til overordnet investeringsfilosofi. Ønsker du bøker om teknisk analyse og trading er det sikkert andre her inne som har mange gode tips :)

https://www.youtube.com/channel/UCbta0n ... 0obO7HzG9A og https://www.youtube.com/user/ppcian er to youtube-personligheter som er litt gøy å følge hvis en er interessert i utbytteaksjer.
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen | Få 200 kr gratis når du oppretter Aksjesparekonto her: https://kron.no/api/referral/invite/kgxy9

Brukeravatar
skallmann
Innlegg: 93
Registrert: 2019-06-10 02:37

Re: Hvor starte?

Legg inn av skallmann » 2019-09-16 22:06

Slik Økonomisk sans skriver, så ville jeg prøvd å handle litt i det små med penger du har råd til å miste. Sjansen for å miste dem helt er ganske liten, men sjansen for å tape en del av dem på aksjetrading er stor, mens fond naturligvis er litt tryggere.

Mens du har det gøy med aksjehandel leser du deg opp og prøver å forstå og benytte deg av den kunnkapen du får. Du må jo også se hva som appellerer til deg med hele opplegget. Det kan fort skifte underveis hva du synes er interessant. Finn deg en nisje, eller ikke gjør det. Det fine med opplegget er at du gjør som du vil, og hvis du etter en stund synes det er mer interessant å drive med utleie av en enebolig og en leilighet, så er det ikke verre enn å droppe aksjer og fond. ;) Har ikke noen bedre konkrete tips til bøker om emnet enn de andre alt har kommet med.

Selv har jeg konto på nordnet.no, og det er tydeligvis populært blant privatpersoner som trader litt aksjer og fond. Jeg handler kun i fond for tiden og ikke enkeltaksjer fordi jeg, akkurat som Utbytteprinsen, fant ut at jeg suger på trading. :roll: Ellers flott å lese at du har det økonomiske på stell selv om uhellet var ute og du ikke kan jobbe!

Svar