Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Diskuter sparetips, budsjett, forbruk, og alt annet pengerelatert som ikke passer i noen av de andre kategoriene.
Svar
Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-13 12:43

5 september lanserte Equinor et tilbakekjøptprogram hvor de skal kjøpe tilbake egne aksjer for 5 milliarder USD. Siden dette ble kjent har aksjen steget litt over 11%. I tiden før tilbakekjøpsprogrammet ble kjent har en rekke innsidere i toppledelsen benyttet sjansen og kjøpt aksjer. Se liste under hente fra Oslo Børs:
  • 20.08.2019 - Magne Hovden (direktør i Equinor ASA) kjøper 3400 aksjer til en pris per aksje på 148,5 NOK
  • 13.08.2019 - Pål Eitrheim (konserndirektør i Equinor ASA) tildeles 784 aksjer, anskaffelsesverdi 149,45 NOK
  • 12.08.2019 - Torgrim Reitan (konserndirektør i Equinor ASA) kjøper 7500 aksjer til en pris per aksje på 149,47 NOK
  • 01.08.2019 - Jeroen van der Veer (styremedlem i Equinor ASA) kjøper 3000 aksjer til en pris per aksje på 158,83 NOK
  • 26.07.2019 - Ørjan Kvelvane (direktør konsernregnskap i Equinor ASA) kjøper 5000 aksjer til en pris per aksje på 159,76 NOK
  • 26.07.2019 - Jon Erik Reinhardsen (styreleder i Equinor ASA) kjøper 2000 aksjer til en pris per aksje på 159,5 NOK
  • 26.07.2019 - Eldar Sætre (konsernsjef i Equinor ASA) kjøper 6000 aksjer til en pris per aksje på 159,8 NOK
  • 26.07.2019 - Svein Skeie (økonomidirektør i Equinor ASA) kjøper 2500 aksjer til en pris per aksje på 159,8 NOK

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor kan i et intervju slå entydig fast at disse primærinsiderne ikke har hatt kurssensitiv informasjon når de har handlet...

Slik jeg ser det lyver enten informasjonsdirektøren eller så har ikke økonomidirektør, direktør for konsernregnskap, styreleder, konserndirektører og konsernsjefer peiling på hva som skjer innad i selskapet. Et lite tilbakekjøpsprogram på 5 milliarder USD kan vel umulig være kurs-sensitivt og er i alle fall ikke noe som blir tatt opp på styremøter eller diskutert med ledelsen for øvrig :lol:
Men finanstilsynet vil vel ikke bruke sin dyrebare tid på en slik fillesak i et selskap som har så tett tilknytninger til myndighetene :?:
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-26 19:34, redigert 1 gang totalt.
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Brukeravatar
skallmann
Innlegg: 91
Registrert: 2019-06-10 02:37

Re: Innsidehandel i Equinor???

Legg inn av skallmann » 2019-09-16 22:27

Ser at Finansavisen nevner dette som eneste nyhetskilde i Norge. Tror neppe det vil bli noen større sak om dette. Equinor burde jo på et så høyt nivå vite nøyaktig hvor grensa for det lovlige går...

https://finansavisen.no/nyheter/energi/ ... -i-equinor

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Ulovlig Innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-16 23:34

Tror heller ikke det kommer til å bli noen etterforskning eller tiltaler i denne saken. Ikke fordi det ikke har skjedd noe ulovlig, men fordi det ikke prioriteres resurser når beløpene det er handlet for er "relativt små".
Hvis en ser på interne regler for innsidehandel i Equinor står det følgende:

"Equinor støtter rettferdige og åpne finansmarkeder. Du kan gjennom ditt arbeid bli kjent med informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig om Equinor eller andre selskaper. Slik informasjon kan regnes som innsideinformasjon. Innsideinformasjon er informasjon som er egnet til å påvirke kursen på finansielle instrumenter, og som ikke er offentlig tilgjengelig eller allment kjent i markedet. Dersom du har innsideinformasjon, selv om du har fått denne ved en tilfeldighet, har du taushetsplikt i henhold til loven og en plikt til å utvise nødvendig aktsomhet for å hindre at informasjonen ikke når uvedkommende. Enhver bruk av innsideinformasjon til personlig vinning, enten det gjelder Equinor eller et annet børsnotert selskap, er forbudt. Enkelte personer, som medlemmer av Equinors styre eller konsernledelse, betraktes som primærinnsidere. Regelverket for primærinnsidere er betydelig strengereenn for øvrige ansatte".

Ser en på tidslinjen ble alle disse handlene gjennomført før vedtaket om tilbakekjøp av aksjer for 5 milliarder USD ble vedtatt. Det er derimot svært usannsynlig at CEO, økonomidirektør, direktør for konsernregnskap, samt styrelederen, ikke skulle hatt noe som helst kunnskap om dette tilbakekjøpsprogrammet i månedene før det ble iverksatt.
At et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer påvirker kursen på aksjene positivt er også uomtvistelig. Ved tilbakekjøp av aksjer for 5 milliarder USD bli disse aksjene "makulert" og verdien av resterende aksjer øker tilsvarende verdien av aksjene som slettes.

Hvorfor blir det så ikke satt mer søkelys på slike innsidehandler som mest sannsynlig ikke er lovlige? Et viktig argument for dette er du nok inne på skallmann. Ledelsen i Equinor har gode juridiske resurser og vet hvor store beløp en kan kjøpe for uten at Økokrim og Finanstilsynet bruker unødvendige resurser på saken. Er kjøpene små nok (som i dette tilfellet med 3000-7500 aksjer) er det mindre incentiv for å starte etterforskning.

I artikkelen det lenkes til var det bare førsteamanuensis Knut Sagmo ved Handelshøyskolen BI som var kritisk til handlene. Aksjonærene ellers svarte unnvikende med at de antar at ledelsen i Equinor ikke bryter loven når de er ute og shopper aksjer privat. Akkurat som enhver politiker eller byråd ville svart dersom en spurte om kritikkverdige forhold ved en avdeling som lå under deres ansvarsområde :roll: Hvorfor ingen flere medier stiller kritiske spørsmål til disse handlene er derimot urovekkende!
Så du har nok rett skallmann, ingen konsekvenser deles ut i denne saken...
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-09-30 08:31, redigert 2 ganger totalt.
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Ulovlig Innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-26 09:23

17. september annonserte Nordnet at Equinor skulle komme til dem for en bedriftspresentasjon ifm. Nordnetbloggen. Der ble brukerne av Shareville oppfordret til å komme med relevante spørsmål til selskapet for en Q&A session. Selvsagt lot jeg ikke denne sjansen gå fra meg og stilte et litt småkritisk spørsmål om hvilken informasjon ledelsen i Equinor satt på da de "alle mann alle" hev seg rundt og handlet aksjer privat i ukene før tilbakekjøpsprogrammet ble annonsert.

Nordnet_Spørsmaal-Equinor.jpg
Spørsmål til Equinor i forbindelse med Q&A arrangert av Nordnet.
Nordnet_Spørsmaal-Equinor.jpg (205.22 kiB) Vist 7312 ganger


Ikke helt uventet unnlot Roger Berntsen å stille kritiske spørsmål til Equinor. Men vi fikk i alle fall vite at det morsomste han vet er å lese årsrapporter :) https://www.youtube.com/watch?v=fb46aBxHwzE
Det som derimot er gledelig å se er at reklameavdelingen til Nordnet ikke har latt muligheten gå fra seg til å tjene litt penger på denne saken :D

Betalt annonse Nordnet_Innsidehandel Equinor.JPG
Nordnet annonse på søkeordet "Innsidehandel Equinor"
Betalt annonse Nordnet_Innsidehandel Equinor.JPG (42.28 kiB) Vist 7312 ganger
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-30 08:33

Tenkte en liten kommentar på Nordnetbloggen var på sin plass for å høre hvorvidt det var en redaksjonell avgjørelse å unnlate kritiske spørsmål, eller om spørsmålene ble "silt" i forkant av Q&A runden av Lars Valdresbråten. Roger Berntsen i Nordnet benytter anledningen til å svare med litt copy and paste om generell innsidehandel fra Oslobors.no (https://blogg.nordnet.no/investorpresen ... d-equinor/). Og med det sier han vel indirekte at det var et redaksjonelt valg å ikke stille kritiske spørsmål rundt mulig ulovlig innsidehandel blant ledelsen i Equinor?

Nordnetbloggen_Ulovlig innsidehandel Equinor.JPG
Kommentarer på Nordnetbloggen
Nordnetbloggen_Ulovlig innsidehandel Equinor.JPG (218.25 kiB) Vist 7261 ganger

På Shareville går diskusjonen sin vante gang og noen i Nordnet er fornøyd med svaret til BullBerntsen og viser til kommentaren i bloggen. Undertegnede er selvsagt svært fornøyd med tilsvaret og slenger tilbake med leppa. Og så blir det som vanlig total stillhet i håp om at ting feies under teppet og går i glemmeboka.

Kommentar kritiske spørsmål Equinor.JPG
Kommentar kritiske spørsmål Equinor.JPG (77.78 kiB) Vist 7255 ganger
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-09-30 15:25

I dag har Nettavisen tatt tak i saken hvor det stilles spørsmål om hvorvidt ledelsen i Equinor har bedrevet ulovlig innsidehandel (https://www.nettavisen.no/okonomi/equin ... 52005.html). Informasjonsdirektør Bård Glad Petersen hevder at Konsernsjef Eldar Sætre, økonomidirektør Svein Skeie, direktør for konsernregnskap Ørjan Kvelvane og styreleder Jon Erik Reinhardsen, ikke har hatt kjennskap til tilbakekjøpsprogrammet på det tidspunktet der de har gjennomført private kjøp av Equinor aksjene.

Spørsmålet er da hvem som utarbeider forslag til slike massive tilbakekjøpsprogram siden CEO, styreleder og økonomitoppene i selskapet "tilsynelatende" ikke har sittet på noen informasjon. I mine ører er det flere ting som skurrer i denne saken:

1. Bård Glad Petersen sier at tilbakekjøpsprogrammet (på snaue 45 milliarder kroner) ble vurdert som innsideinformasjon først 29. august 2019. Hvorfor ble det vurdert som innsideinformasjon så sent i prosessen, snaut 8 dager før tilbakekjøpsprogrammet ble offentliggjort? Burde ikke dette vært meldt som innsideinformasjon fra den dagen forslaget om tilbakekjøpsprogrammet først ble drøftet? Jfr. Verdipapirhandelloven § 3-2.Definisjon av innsideinformasjon (https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2007 ... KAPITTEL_2).

2. I store selskaper som Equinor er det ofte lang beslutningslinjer der flere ledernivåer er involvert når det kommer til store økonomiske beslutninger. Dersom en skal tro på det Bård Glad Petersen hevder, har altså CEO og direktørene for økonomi ikke vært involvert i, eller visst om prosessen, på det tidspunktet der de kjøpte aksjer. Når har de da blitt involvert i prosessen? På ettermiddagen 29. august2019?

Det eneste scenarioet der Equinor (og lederne som har handlet aksjer) kan ha sitt på det tørre, er dersom hele forslaget om tilbakekjøpsprogrammet ble unnfanget og behandlet i tidsrommet 29.august 2019 - 05. september 2019. Men dette virker lite troverdig for et tilbakekjøpsprogram av denne størrelsesorden :?
Sist redigert av Utbytteprinsen den 2019-10-01 09:39, redigert 7 ganger totalt.
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Brukeravatar
skallmann
Innlegg: 91
Registrert: 2019-06-10 02:37

Re: Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Legg inn av skallmann » 2019-10-01 00:39

Jeg må si at jo mer informasjon du (og Equinor) kommer med, jo mer virker det som du har rett, Utbytteprinsen. Man kunne nesten tro det er fordi du har presset saken hardt i diverse forum at den har kommet i Nettavisen? Kanskje du har en fremtid som gravende journalist/pensjonist, hvis det ikke er det du jobber som alt? :roll: Uansett spennende sak. Håper du holder oss oppdatert, så skal jeg gjøre det samme om jeg leser noe mer om emnet. :-)

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-10-01 08:34

Det er nok takket være Knut Sagmo denne saken har kommet frem i riksdekkende medier. Hedres den som hedres bør :D Norske medier ønsker å ha en meningsbærer med ekspertbakgrunn de kan hekte saken på. Knut Sagmo utfyller denne ekspertrollen i regi av sin stilling ved Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI. I en e-post korespondanse presiserer Jan Revfem (økonomijournalist i Nettavisen) at de ikke har beskyldt noen for ulovlig innsidehandel, men at de bare har satt spørsmål ved noen problemstillinger.

Heldigvis trenger vi foreløpig ikke å forholde oss strengt til vær varsom plakaten her på forumet, og det er litt større takhøyde for å komme med personlige synspunkter og subjektive meninger :D

I amerikanske selskaper har det vært et kjent problem at størrelsen på lederbonusene er knyttet opp mot verdiutviklingen av aksjene. I tider med lave renter har det derfor vært fristende for ledelsen i mange selskaper å ta opp lån for å finansiere tilbakekjøpsprogram av egne aksjer. På denne måten stiger selskapene i verdi (aksjer makuleres og resterende aksjer stiger i verdi tilsvarende verdien av aksjene som slettes). Og som en følge av dette øker lederbonusene siden selskapene tilsynelatende går bra. Noen har sågar hevdet at mye av verdiøkingen for selskapene på S&P 500 har kommet som følge av selskapenes egne tilbakekjøpsprogrammer.

Det kan være fristende å tenke et scenario der topplederne i Equinor (som er bjellesauer i selskapet) har gått sammen om å kjøpe aksjer privat for å trigge et signal til markedet om at aksjen er attraktivt priset. Og at juridisk avdeling i selskapet har kommet på banen alt for sent (ettermiddagen 29 august?) og som en krisefinte erklært informasjon om tilbakekjøpsprogrammet som innsideinformasjon. Men nå vet ikke jeg om lederlønningene og bonusene i Equinor på noen måte er koblet opp mot verdiutviklingen for aksjen :?: Er det noen som sitter på informasjon om dette?
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Brukeravatar
Utbytteprinsen
Innlegg: 161
Registrert: 2019-06-17 11:57
Kontakt:

Re: Ulovlig innsidehandel i Equinor???

Legg inn av Utbytteprinsen » 2019-10-09 14:39

I episode 248 av Pengepodden snakker Roger Berntsen (BullBerntsen) om alt dette snakket som har vært rundt ledelsen sitt kjøp av equinoraksjer. Han sier blant annet følgende: "Å antyde at det er gjort noe ulovlig...det er kanskje litt far fetched". Dere kan selv høre fra 53:00 og utover i podcasten: https://blogg.nordnet.no/pengepodden-fo ... autoplay=1. Det er prisverdig at Nordnet i det hele og det store nevner Equinor og innsidehandel i samme setning, selv om de godt kunne utbrodert litt mer rundt dette med innsidelisten som ble opprettet snaue 8 dager før markedet fikk vite om tilbakekjøpsprogrammet. Selvsagt måtte jeg legge igjen en liten kommentar under podcasten, men jeg har ingen forventninger om at det noensinne kommer noe tilsvar fra BullBerntsen.
Veldig bra å se at dere endelig tar opp problemstillingen rundt mulig ulovlig innsidehandel blandt ledelsen og styreleder i Equinor. Dette får dere til å fremstå langt mer troverdig enn da dere bare ignorerte alle spørsmålene rundt dette og gav intetsigende svadasvar om generell innsidehandel sakset fra nettsidene til oslobørs. Det er et helt greit standpunkt når dere sier at det ikke er opp til Nordnet å vurdere om det har foregått noe ureglementært i denne konkrete saken. Det tror jeg alle har en forståelse for. Det jeg (og sikkert flere) likevell ønsker å lære mer om er tidspunktet for når denne innsiderlisten ble opprettet. Den ble opprettet ettermiddagen 29. august, knappe 8 dager før tilbakekjøpsprogrammet ble offentliggjort. Før denne datoen sier Bård Glad Petersen at arbeidet med dette programmet ikke ble definert som innsideinformasjon. Det ble altså ikke ført noen liste over personer med informasjon om tilbakekjøpsprogrammet før ettermiddagen 29. august. Men som dere selv sier i podcasten vil et slikt tilbakekjøpsprogram nødvendigvis sende aksjekursen opp. Jeg vil hevde at alle med kjennskap til dette aksjekjøpsprogrammet burde blitt satt på en innsideliste fra den datoen arbeidet med dette programmet først ble påbegynt. Ikke fra den dato selskapet selv definerer dette som innsideinformasjon (29. august 2019). Dette med bakgrunn i Verdipapirhandelloven § 3-2.definisjon av innsideinformasjon. Ut fra en slik korrekt innsideliste ville en kunne sett om noen med kjennskap til tilbakekjøpsprogrammet hadde kjøpt aksjer utenfor lovlighetens grenser. Det hadde vært optimal allokering av fellesskapets resurser, om Økokrim eller Finanstilsynet hadde tatt seg bryet med en slik gjennomgang.

Men som vanlig går diskusjonen livlig i andre tråder :D

Diskusjon EXIT Equinor.JPG
Diskusjon EXIT Equinor.JPG (203.42 kiB) Vist 7134 ganger
Følg min vei mot økonomisk frihet her: https://www.darkpool.no | https://twitter.com/utbytteprinsen

Svar