Ulovlig praksis i Kristiansand kommune?

Diskuter sparetips, budsjett, forbruk, og alt annet pengerelatert som ikke passer i noen av de andre kategoriene.
Svar
Brukeravatar
Linda_Listholm
Innlegg: 1
Registrert: 2023-05-09 09:27
Sted: Kristiansand
Kontakt:

Ulovlig praksis i Kristiansand kommune?

Legg inn av Linda_Listholm » 2023-05-09 09:50

Kristiansand kommunes nye praksis for å søke om å leie ut boliger med et visst antall soverom er ulovlig og har allerede ført til en ulovlig jakt på "bolighaier" (https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/Q79 ... bolighaier). I følge en artikkel på Universitetet i Agders nettside, har Studentskipnaden i Agder kun 1500 hybler for 15 000 studenter, og dermed må de fleste leie privat. Dette betyr at nesten 12 000 studenter er avhengige av å leie boliger fra private utleiere. Boformer som felleskap i store boliger gir nye studenter varige vennskap, og det er også viktig for å unngå ensomhet i en ny by og en ny livssituasjon.

Men hvorfor har Kristiansand kommune startet en ny praksis for å definere boliger med et visst antall soverom som noe som må søkes om å leie ut? Dette gjelder kun utleie av hybel til studenter, og ikke for eksempel en storfamilie. Er det noen hjemmel for å skille mellom studenter og familier? Skal Kristiansand ha mer rigide regler for utleie av bofellesskap enn andre byer?

Kristiansand kommune har ingen rett til å skille mellom studenter og andre som ønsker å bo i et fellesskap. Det skal være likhet for loven i Norge. Administrasjonen foreslår at det må søkes om utleie av mer enn 3 soverom i et bofellesskap i den nye kommuneplanen. Selv om dette ikke er vedtatt ennå, handler kommunen som om det allerede er det.

Kommunen viser til kommuneplanens bestemmelse om oppdeling av boenheter til hybler i sin begrunnelse for at aktuelle endringer er søknadspliktige. Kommunen setter begrensning på inntil 3 hybler/utleide soverom innenfor en boenhet. Hvis boligen har mellom 4 og 5 hybler vil det kreve særskilt tillatelse etter § 8 i dagens kommuneplan.

Jeg er ikke enig med Kristiansand kommune når de mener utleieboliger med mer enn 3 soverom er hybelhus. De store boligene som disponeres av flere personer i fellesskap er ikke hybelhus, men gode boliger med bra planløsning og som oppfyller kravene satt i Teknisk forskrift.

Det er viktig at Kristiansand kommune ser på studenter som en del av samfunnet og gir dem like muligheter som alle andre borgere i Kristiansand. Å ha en ulovlig praksis som vil føre til en ulovlig jakt på "bolighaier" vil kun føre til at studenter og andre unge mennesker i Kristiansand vil slite med å finne boliger til en overkommelig pris, og dette vil i sin tur føre til økte leiepriser. Vi trenger ikke å ha nabolag som er negative til studenter og som ser på dem med argusøyne og skepsis. Vi trenger å ha et Kristiansand som ser på studenter som en ressurs for byen og gir dem like muligheter til å bo i fellesskap som alle andre.

Hvilke erfaringer har dere med utleie i Kristiansand? Eier dere bolig selv og blir rammet av de nye utleie-reglene til kommunen? Er interessert i å komme i kontakt med så mange som mulig som er rammet av denne problemstillingen for å lage noen saker på https://www.xn--srlandspartiet-qqb.no/ før høstens valgkamp.
https://www.xn--srlandspartiet-qqb.no/ Sørlandspartiet- For dæ som vil ligge foran de andre!

Svar